Vladimir Sorokin, printre finaliştii Premiului Man Booker Internaţional

Vladimir Sorokin, faimosul autor al trilogiei Gheaţa, considerat unul dintre cei mai spectaculoşi şi mai controversaţi scriitori ruşi contemporani, se numără printre cei zece finalişti pentru Premiul Man Booker Internaţional 2013.

Scriitorul rus, a cărui operă a fost tradusă în peste 20 de limbi, este unul dintre cei mai populari autori ruşi contemporani, cunoscut în Occident încă înainte de căderea regimului sovietic. Vladimir Sorokin a fost în 2011 laureat al Premiului Marea Carte (Bolshaja kniga) şi în 2001 al Premiului Booker Rusesc, dar şi al Premiului Andrei Belîi pentru „servicii deosebite aduse literaturii ruse“.

La Curtea Veche Publishing au fost publicate patru dintre volumele sale, printre care şi Ziua opricinicului (2008), o satiră politică acerbă, ce a dezlănţuit dezbateri şi polemici aprinse în cercurile literare şi politice din Rusia, dar şi în presa occidentală. Cel mai recent titlu tradus în limba română este Viscolul, publicat în 2012, iar alte titluri apărute la editură sunt Gheaţa (2006) şi Kremlinul de zahăr (2008).

În valoare de 60.000 de lire sterline (95.000 de dolari), Premiul Internaţional Man Booker se acordă o dată la doi ani unui scriitor de beletristică în viaţă, luându-se în considerare întreaga sa operă. Premiul este considerat versiunea internaţională a celei mai prestigioase distincţii literare britanice – Man Booker Prize. Lista completă a nominalizaţilor din acest an este disponibilă pe site-ul oficial, http://www.themanbookerprize.com, iar câştigătorul va fi desemnat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Londra pe 22 mai.

Tomás Eloy Martinez, autorul volumelor „Cântăreţul de tango” (Curtea Veche Publishing, 2009) şi „Zborul reginei” (Curtea Veche Publishing, 2006), s-a aflat printre finaliştii Premiului în 2005, iar scriitorul rus Andrei Kurkov („Moartea pinguinului”, „Prieten drag, tovarăş al răposatului”) a făcut parte din juriu în 2009.

Acest articol a fost citi până acum de 1096 ori.