„Viu sau mort“ de Tom Clancy, din 1 noiembrie la Editura RAO

Din 1 noiembrie, Editura RAO lansează pe piaţă un nou roman al autorului american Tom Clancy. Este vorba de Viu sau mort (Dead or Alive, 2010), roman care îl are în centrul acțiunii pe Jack Ryan Jr., fiul personajului Jack Ryan devenit celebru în urma romanelor Ursul și dragonul sau Ordine prezidențiale.

Tom Clancy ne propune o carte despre lumea pe care o cunoaşte atât de bine – o lume a haosului, prinsă în focul încrucişat al politicii şi puterii, aflată în pericol din pricina acţiunilor unui personaj diabolic. Însă, pe de altă parte, există bărbaţi care se simt obligaţi să oprească vărsarea de sânge şi să-şi apere cu orice preţ ţara. Ei fac parte din Campus, o organizaţie secretă creată în timpul administraţiei preşedintelui Jack Ryan, al cărui singur scop este de a-i depista, vâna şi elimina pe terorişti şi pe cei care îi protejează.

Thomas Leo Clancy Jr., născut pe 12 aprilie 1947, în Calvert County, Maryland, este un scriitor bine-cu­nos­cut pentru romanele sale de spi­onaj a căror acţiune este plasată în timpul şi după Războiul Rece, în care abundă detaliile militare şi teh­nice.

Clancy a studiat Literatura engleză la Loyola College în Baltimore, absol­vind în 1969.
Deşi a dorit să se înroleze în arma­ta SUA, a fost respins la examenul medical. Înainte de debutul literar, Clancy a condus o agenţie indepen­den­tă de asigurări. Alături de John Gri­sham, Tom Clan­cy a fost singurul scriitor care a vândut două milioane de exemplare dintr-un roman – Pericol iminent – de la primul tiraj.

Tom Clancy s-a stins din viață în data de 1 octombrie 2013, lăsând în urmă o colecție impresionantă de romane care vor păstra vie amintirea unui scriitor de bestselleruri și un maestru al romanelor de spionaj, iar, așa cum a afirmat și directorul executiv al editurii Penguin Random House din Regatul Unit, „milioane de fani din Marea Britanie și din întreaga lume vor simți lipsa talentatului autor”.

„A fost o plăcere de fiecare dată când am publicat o carte de Tom Clancy.

Ivan Held, președintele Penguin Imprint GP Putnam’s Sons

Tom Clancy și-a început cariera de scriitor cu romanul Vânătoarea lui Octombrie Roșu, care s-a vândut în peste 5 milioane de exemplare și a fost apreciat de însuși președintele SUA, Ronald Reagan. În 1990, Alec Baldwin și Sir Sean Connery au lucrat împreună la ecranizarea acestui roman. Clancy obișnuia să scrie o carte în fiecare an, ajungând să ocupe, în anul 2002, locul 10 în lista publicației Forbes 100 Celebrities. În total, autorul a scris și a colaborat la scrierea a 20 de cărți, dintre care 17 au ajuns numărul 1 în topul publicat de prestigiosul cotidian The New York Times.

 În 2002, revista Forbes scria: ,,Clancy poate crea un bestseller sigur scriind doar două cuvinte: numele său.”

Editura RAO a publicat cele mai importante romane ale autorului american, printre ele numărându-se Vânătoarea lui Octombrie Roșu, Cardinalul de la Kremlin, Rainbow Six, Pericol iminent, Furtuna roșie, Ursul și dragonul, dar și seria Centrul de comandă.

Acest articol a fost citi până acum de 1280 ori.