UK’s National Book Award pentru „Fata dispărută“ de Gillian Flynn

Această pestigioasă distincţie vine după ce cartea s-a aflat în toate topurile internaţionale de vânzări

Gillian Flynn a obţinut UK’s National Book Award for International Author pentru romanul Fata dispărută, apărut la Editura Trei. Această pestigioasă distincţie vine după ce cartea s-a aflat în toate topurile internaţionale de vânzări.

Pe 3 octombrie 2014, va avea premiera internaţională şi filmul realizat după cartea Fata dispărută, publicată în peste 30 de limbi. Filmul Fata disparută este regizat de David Fincher şi îl are în rolul principal pe Ben Affleck.

Gillian Flynn s-a născut în 1971, în Kansas City, Missouri. A obţinut licenţa în literatură engleză şi jurnalism la University of Kansas, după care şi-a luat masteratul în jurnalism la Northwestern University, Chicago.

Timp de zece ani a scris pentru revista Entertainment Weekly. Romanul său de debut, Dark Places, publicat în 2006, a câştigat de două ori Dagger Award — prima carte care a obţinut vreodată două premii Dagger în acelaşi an. Al doilea roman al lui Gillian Flynn, Sharp Objects, publicat în 2009, a fost un New York Times Bestseller.

În Fata dispărută, desemnat Thriller-ul anului de The Observer, Gillian Flynn trasează cu subtilitate portretul unei femei care încearcă să mulţumească un soţ imposibil, dar anumite indicii sugerează că nu totul este aşa cum pare. O versiune a faptelor ascunde o alta într-un roman care manipulează în mod inteligent cititorul.

„La început, am fi tentaţi să credem că este un thriller psihologic convenţional. Dar în romanul lui Gillian Flynn, nimic nu este ceea ce pare a fi. Flynn creează o intrigă spectaculoasă, observând cu subtilitate efectele crizei asupra vieţii de cuplu.“ — The Times

„Vocile personajelor sună atât de autentic, încât cititorul devine un observator direct al mariajului disfuncţional. Un adevărat tur de forţă.“ — The Guardian

„Fata dispărută are o structură ingenioasă: atât Amy, cât şi Nick îşi compun propria versiune, însă adevărul se află undeva la mijloc. În timp ce Nick îşi povesteşte viaţa din momentul dispariţiei lui Amy, ea descrie relaţia lor încă de la început, alcătuind portretul unui cuplu a cărui armonie perfectă pare atât de imposibilă, încât aproape imediat simţim că e putred ceva pe dinăuntru.“ — The Guardian


La rubrica Kindle din nr. 12 al Revistei de suspans, Mircea Pricăjan scria despre Fata dispărută:

Foarte premiat roman. Și foarte vizibil. Anul acesta au fost câteva luni când oriunde mă întorceam dădeam cu ochii doar de el. Mare mi-a fost bucuria când, știind marasmul prin care trece industria noastră editorială, am aflat că Editura Trei va scoată în foarte scurt timp traducerea. Una foarte bună, by the way. Bogdan Perdivară știe meserie. Celelalte două romane ale autoarei au apărut și ele în traducere românească. L-am citit doar pe primul, Obiecte ascuțite. A beneficiat de o ediție frumoasă, hardcover, la Tritonic. Nu m-a dat pe spate. Chiar deloc. Pe al doilea,Locuri întunecate, apărut, pare-mi-se, la Crime Scene, în condiții mai modeste, depersonalizat de șablonul colecției, nu l-am mai citit. Aceasta de față, însă, este cu adevărat o realizare impresionantă. Deși dimensiunile lui v-ar putea descumpăni, nu vă dați bătuți. Povestea e palpitantă de la un capăt la celălalt. Iar de pe la jumătate ocheanul se întoarce și totul se dă peste cap. Pe mine chiar m-a surprins acest artificiu; nu citisem nimic despre subiectul cărții înainte. Autoarea face o treabă pe cinste.

Mici neajunsuri ar fi la partea finală, rezolvarea e nițel grăbită, neinspirată pe alocuri. Nu e totuși nimic foarte supărător. Înțeleg că Flynn întârzia să predea manuscrisul, împotmolită fiind la deznodământ, și că ideea de încheiere i-a fost furnizată de editor. Poate era mai bine să o lase în pace. Sigur găsea ea ceva mai în ton cu restul romanului.

Musai de citit!

Acest articol a fost citi până acum de 1294 ori.