Stephen King la 65 de ani

Celebrul autor Stephen King împlineşte astăzi 65 de ani!

Stephen Edwin King s-a născut la Portland, în statul american Maine, la 21 septembrie 1947, al doilea fiu al lui Donald şi Nellie Ruth Pillsbury King. (Fratele său mai mare, David, a fost adoptat.) După ce părinţii s-au despărţit (tatăl a plecat să cumpere ţigări şi nu s-a mai întors), pe când Stephen nu era decât un copil, el şi fratele lui au fost crescuţi doar de mamă.

Copilăria i-a fost marcată de mai multe probleme de sănătate, cărora familia le-a făcut faţă cu greu, în special din pricina constrângerilor financiare.

A urmat şcoala gimnazială Durham şi liceul din Lisbon Falls. În 1966 s-a înscris la Universitatea Maine, de unde în 1970 şi-a luat licenţa în Limba şi Literatura Engleză. Înainte de a-şi găsi un post de profesor de liceu, a făcut mai multe munci necalificate.

Succesul l-a înregistrat cu primul său roman, Carrie, vândut editurii Doubleday pentru un onorariu nemaiîntâlnit până atunci. Au urmat mai multe romane de succes — The Shining, Salem’s Lot, Christine — care i-au întărit poziţia de cel mai bine vândut autor american al vremii.

De-a lungul carierei sale a publicat peste 50 de romane şi 5 cărţi de non-ficţiune. Majoritatea cărţilor sale au fost ecranizate. A fost distins cu majoritatea premiilor literare importante, printre care: Bram Stoker, World Fantasy, British Fantasy Society, O. Henry.

În 2003, a primit din partea National Book Foundation Medalia pentru Merite Deosebite în Literatura Americană.

Locuieşte şi acum în Bangor, Maine, alături de soţia sa, romanciera Tabitha King. Verile şi le petrece în Florida, la Sarasota. Scrie în medie o carte pe an şi activează prin intermediul fundaţiilor sale pentru ajutorarea artiştilor nevoiaşi şi a altor categorii defavorizate.

Cel mai recent roman al său este The Wind Through the Keyhole, o carte din universul Turnul Întunecat. În iunie 2013 urmează să apară Joyland, un roman hard-boiled publicat de Hard Case Crime, unde a mai publicat în 2005 un roman, Colorado Kid.

Acest articol a fost citi până acum de 2091 ori.