Pierre Lemaitre, laureat al Premiului Goncourt 2013

Scriitorul francez a primit râvnita distincţie literară pentru romanul "Au revoir là-haut"

Scriitorul Pierre Lemaitre a fost recompensat cu premiul Goncourt pe 2013 – cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru volumul Au revoir là-haut. În România, autorul este prezent cu romanul Alex, tradus de Doru Mareş şi apărut în 2012 la Editura Trei. Au revoir là-haut este în curs de apariţie la aceeaşi editură.

Romanul Au revoir là-haut descrie, dincolo de răzbunarea a doi oameni distruşi de un război inutil şi crud, modul tragic şi ironic în care poate fi sfidată societatea, statul, familia, morala patriotică – toate acestea fiind responsabile pentru situaţia celor doi protagonişti. Într-o Franţă traumatizată de urmările războiului care îşi numără cei un milion şi jumătate de morţi, cei doi supravieţuitori, Albert şi Edouard, pun la cale o escrocherie de anvergură naţională de un cinism absolut.

Au revoir là-haut a fost recompensat de membrii juriului Goncourt, în al doilea tur de scrutin, cu şase voturi contra patru.

“Aceasta nu este doar un alt roman despre Primul Război Mondial, ci este unul dintre puţinele texte cu privire la politica postrăzboi şi a operaţiunilor sale comerciale, de gestionare a dezastrelor. Este, de asemenea, istoria unei extraordinare prietenii… Au revoir là-haut este un mare roman, inteligent, documentat, care ţese subtil o minunată poveste romantică într-o realitate foarte fragilă. o carte emotionantă, captivantă, şocantă… O lovitură de maestru.”

– Page

Pierre Lemaitre l-a învins pe principalul său contracandidat, Frédéric Verger, care era nominalizat cu romanul său de debut, „Arden“ (Gallimard).

Ceilalţi doi scriitori nominalizaţi în acest an la premiul Goncourt au fost Jean-Philippe Toussaint, cu romanul „Nue“ (editura Minuit), şi Karine Tuil, cu romanul „L’invention de nos vies“ (editura Grasset).

Născut la Paris în 19 aprilie 1951, Pierre Lemaitre, romancier şi scenarist francez, a predat timp de mulți ani literatură franceză și americană, după care s-a dedicat scrisului. A publicat: Robe de marié (Meilleur Polar Francophone 2009) și Cadres noirs (Prix Le Point du Polar européen 2010) şi cinci romane poliţiste din seria Verhœven: Travail soigné (Prix Cognac 2006), Alex (2011), Les Grands Moyens (2011), Sacrifices (2012) şi  Rosy & John (2013). Au revoir là-haut este al treilea roman independent al său. Cărţile sale au fost traduse în peste 20 de limbi străine. Din 2011, Pierre Lemaitre este administrator al Société des gens de lettres (SGDL).

Acest articol a fost citi până acum de 1065 ori.