Noutăţile Editurii Univers la târgul de carte Gaudeamus

Adriana Lisboa, Monique Proulx, Jorge Amado şi Raimundo Carrero sunt doar câţiva dintre autorii care vor fi publicaţi în traducere

La cea de-a XX-a ediție a Târgului Internațional Gaudeamus, Editura Univers pregătește cititorilor săi numeroase titluri noi, ținându-i la curent, cum i-a obișnuit, cu noutățile literaturii universale și cu romanele inedite ale scriitorilor consacrați.

Univers aduce, pentru prima dată în România, romanul Simfonie în alb al scriitoarei braziliene Adriana Lisboa, recunoscută la nivel internațional și laureată a premiului pentru literatură José Saramago.

În simfonia scrisă de Adriana Lisboa se amestecă drame, clipe de fericire şi voluptate, secrete neîmpărtăşite, adevăruri refuzate, părinţi, soţi, amanţi şi copii, modulate toate de un suspans bine dozat şi de lirismul specific literaturii sud-americane.

O altă apariție în premieră este romanul lui Monique Proulx, Ținutul sălbatic. Născută în Québec în 1952, Monique Proulx a scris mai multe romane distinse cu premii literare (Sexul stelelor, Bărbat invizibil la fereastră, Inima este un mușchi involuntar), nuvele (Aurorele montreale), piese de teatru și scenarii de film.

Pe marginea unui lac din regiunea munților Laurentides, într‑o pădure aproape neatinsă de civilizație, mai multe personaje trăiesc frământări, drame, încântări, amoruri efemere, pasiuni puternice. Lila Szach, păstrătoarea unui secret care o apasă de zeci de ani, este cea mai veche locuitoare a acestui paradis verde amenințat de prădători umani. Claire se inspiră din viața celorlalți pentru a scrie scenarii de film și se neliniștește văzând cum ultimul ei scenariu face o irupție primejdioasă în realitate; tânăra Violette încearcă să‑și vindece prin scris rănile invizibile; iar băiețelul Jérémie, în urma morții clinice, a căpătat însușirea de a avea fulgurante viziuni ale viitorului și percepții inexplicabile.

În continuarea volumelor publicate deja, un nou roman al îndrăgitului scriitor brazilian Jorge Amado va apărea la editura Unviers. Prăvălia de miracole contribuie la conturarea Braziliei multicolore.

După ce este redescoperit de un savant american câştigător de Nobel, uitatul scriitor Pedro Archanjo devine erou local al Bahiei şi încep cercetările despre cine a fost şi ce a făcut. Totul e bine până când se descoperă că a fost un metis iubitor de femei şi băutură, iar atunci se începe reinventarea sa. Jorge Amado pune faţă în faţă două epoci şi două Brazilii, unite de povestea plină de ironie, umor şi farmec brazilian a lui Archanjo. Prăvălia cu miracole este imaginea în mic a universului fascinant al credinţelor şi practicilor metise.

Cartea unui alt brazilian de succes, Raimundo Carrero, apare în noiembrie la Univers. După Greutatea umbrei și Inima mea e sora lui Dumnezeu, cititorii vor afla Povestea Bernardei Soledade.

Este o carte în care totul se face cu o pasiune şi o lăcomie care ating nebunia: dragostea, lupta pentru stăpânirea pământului, prinderea cailor sălbatici… Totul în jurul celor trei femei de la ferma Puchinãnã: mama Gabriela şi fiicele ei, Inês cea frumoasă şi obraznică şi mai ales teribila Bernarda, în armura ei de piele, îmblânzind caii şi bărbaţii.

Alberto Mussa, un brazilian cunoscut publicului românesc, revine în atenție cu romanul Bărbatul din stânga. Pasionat de matematică, dar și de culturile vechi orientale, Mussa construiește o poveste plină de suspans și situații neprevăzute.

În Rio de Janeiro, în 1913, secretarul președinției republicii este găsit asasinat în Casa Schimburilor, o casă de toleranță sofisticată în care au loc întâlniri secrete. Fortunata, prostituata cu care fusese victima chiar înainte de moarte, dispare fără urmă, iar în locul ei intră în scenă Aniceto, fratele ei geamăn. Ceea ce pare o carte despre ancheta unei crime se dovedește a fi o istorie mult mai complexă, în care ni se vorbește despre fanteziile sexuale feminine, tuneluri secrete, androginie și latura stângă a lucrurilor.

După succesul pe care l-a avut în România cu Beatles, Lars Saabye Christensen revine la Univers cu un alt roman la fel de incitant, Fratele vitreg, cel mai cunoscut roman al scriitorului norvegian. Urmărind destine întise pe mai multe decenii, romanul vorbeşte despre familii dezechilibrate, relaţii duse numai până la jumătate şi despre realitatea noastră aşa cum o ştim.

Deghizat sub pseudonimul Gabriel Osmonde, romanul unui celebru scriitor contemporan va fi publicat anul acesta la Univers.

Lucrarea iubirii este o carte despre refuzul vieţii contemporane, al urâţeniei, rutinei, clişeelor şi cretinismului ei, cărora li se opun desăvârşirea clipei, nemurirea pe care numai iubirea o face posibilă. Protagonistul, un marginal caustic, ne poartă prin lumea falsului umanism, a corectitudinii politice, a învăţământului decăzut, a psihiatriei, a scriitorilor (un capitol ne înfăţişează, satiric, figuri marcante ale literaturii franceze de astăzi, cu nume nu îndestul schimbate cât să nu poată fi recunoscute) sau a pornografiei. Mizantropia personajului principal alternează cu o puternică iubire de semeni, pe care vrea să-i salveze deschizându-le ochii spre frumuseţe.

O nouă serie de autor va fi lansată la Gaudeamus, dedicată autorului norvegian Jostein Gaarder. Prima carte din colecție va fi Lumea Sofiei, romanul care i-a adus lui Gaarder succesul internațional. Povestea curioasei Sofia, dornică să afle răspunsurile la marile întrebări ale lumii, va fi însoțită și de alte titluri la fel de apreciate ale scriitorului. Fata cu portocale, Misterul de Crăciun și Ca într-o oglindă, în chip întunecat… sunt celelalte titluri care combină pasiunea lui Gaarder pentru filosofie, ficțiune și mister.

*

Alături de aceste noi apariții, la standul Editurii Univers veți găsi și alte povești incitante, putându-vă bucura de oferte dintre cele mai atractive. În colecțiile de ficțiune, Enigma, Romanul secolului XX, Romanul secolului XXI sau Globus, vă oferim reduceri și pachete promoționale la care nu vă veți aștepta. Pentru a risipi suspansul și a dezvălui misterul, vă așteptăm la standul Univers, la nivelul II, numărul 245.

Acest articol a fost citi până acum de 1429 ori.