Jussi Adler-Olsen, premiat în Franța

Jussi Adler Olsen a fost recompensat de curând cu marea distincţie literară Prix de Lecteurs pentru ediția franceză a romanului Camera groazei, apărut în primăvara anului 2013 la Editura RAO. Lee Child, Jørgen Brekke și Michael Connelly s-au numărat printre scriitorii nominalizați la acest premiu. 

O secție de poliție diferită de toate celelalte

Camera groazei este un roman spectaculos, cu acţiune şi umor şi cu o notă de inedit specifică literaturii nordice. Ingeniosul detectiv Carl Morck, secondat de neconvenţionalul său asistent, rezolvă un caz neobişnuit şi dificil, primul dintre cele atribuite Departamentului Q.

Într-o frumoasă zi de iarnă, tânăra şi ambiţioasa politiciană Merete Lynggaard dispare fără urmă. Media acaparează povestea cu titlurile sale, sugerând orice posibilitate, pornind de la crimă şi sinucidere la o dispariţie voluntară planificată. Poliţia începe o investigaţie la scară largă, deşi fără rezultat. Merete Lynggaard a dispărut de pe faţa pământului. Asta până când Carl Mǿrck, detectivul-şef  care a trecut prin multe la timpul lui, este adus la conducerea noului departament pentru “cazuri de importanţă specială”, implicarea lui reprezentând o schimbare majoră în cursul investigaţiei.

În timp ce investigaţia progresează, victima, aflată într-o cameră de presurizare, îndură detenţia, privaţiunile şi chinul, agăţându-se de speranţa de a-şi revedea fratele iubit. Cititorul urmăreşte cu suspans investigaţia, care duce la dezvăluirea treptată a mobilului crimei.

Umorul nordic este nelipsit, chiar şi cea mai banală conversaţie are şanse să provoace ilaritate, făcându-l pe cititor sa râdă în hohote.

Despre seria Departamentul Q

Primele patru volume din seria Departamentul Q au făcut din Jussi Adler Olsen unul dintre cei mai cunoscuți autori, atât din Danemarca cât și din lume.

Cu peste 1.200.000 de exemplare vândute în Danemarca,  seria Departamentul Q s-a publicat în peste 30 de tari. Drepturile de ecranizare s-au vândut deja producătorului danez Zentropa iar filmul a avut premiera pe 03 octombrie 2013.

Despre autor

Jussi Adler-Olsen s-a născut pe 2 august 1950, la Copenhaga. După încheierea studiilor și după ce a avut mai multe slujbe, și-a început cariera literară în 1984 cu două cărți despre Groucho Marx. 

Urmează la RAO

  • Capcana, volumul 2 din seria Departamentul Q

Inspectorul Mørck se întoarce. Acum s-a acomodat cu Departamentul Q şi este gata să rezolve încă un caz misterios. De data aceasta este vorba despre o crimă brutală dublă, victimele sunt frate şi soră, ucişi cu 20 de ani în urmă. Unul dintre suspecţi a mărturisit, dar e limpede, crede Mørck, că e ceva în neregulă. Kimmie, o femeie fără adăpost, cu secrete în care sunt implicaţi oameni puternici, ar putea reprezenta cheia soluţionării cazului. Doar dacă Mørck reuşeşte să o găsească înaintea lor.

Acest articol a fost citi până acum de 1123 ori.


One thought on “Jussi Adler-Olsen, premiat în Franța

  1. andrei

    Foarte bine, pentru ca prima a fost o carte politista exceptionala. E o veste nemaipomenita ca deja vin cu a doua carte.

Comments are closed.