Hilary Mantel câştigă premiul Man Booker pentru a doua oară

 

Bring Up the Bodies, romanul câştigător la ediţia de anul asta a prestigiosului premiu Man Booker, este continuarea romanului Wolf Hall, care i-a adus autoarei primul premiul Booker din carieră, în 2009. Acest fapt marchează două premiere: primul roman-continuare care primeşte premiul în cei 43 de ani de când acesta se decernează şi autorea este prima femeie care capătă această distincţie de două ori.

„Aştepţi douăzeci de ani să primeşti un Booker şi, dintr-odată, te pomeneşti cu două“, a glumit autoarea.

Preşedintele juriului Booker, Sir Peter Stothard, a numit-o pe Mantel „cea mai mare prozatoare de limbă engleză a momentului“ şi a afirmat că ea „a rescris regulile ficţiunii istorice“.

„Suntem foarte norocoşi că citim în engleză la momentul în care ea scrie. Nu cred că am citit un alt romancier englez în ultimii ani care să deţină atât de bine controlul naraţiunii pentru a o face să spună ceea ce doreşte ea să spună, ca un cântăreţ sau un pianist“, a mai spus Stothard.

La 60 de ani, Hilary Mantel se alătură australianului Peter Carey şi sud-africanului JM Coetzee ca dublu laureat al premiului Booker.

Bring Up the Bodies este a doua parte dintr-o trilogie care prezintă viaţa lui Thomas Cromwell. Urmăreşte evenimentele din cele nouă luni ale anului 1535 care au dus la execuţia lui Anne Boleyn. Aceasta este cea mai cunoscută poveste din istoria Marii Britanii şi totuşi Mantel „este capabilă să o aducă la viaţă parcă pentru prima dată“, a spus Stothard. „Este o poveste sângeroasă, dar Hilary Mantel e o scriitoare care vede dincolo de asta şi îşi foloseşte arta şi puterea prozei pentru a crea ambiguităţi morale, a reda adevărata nesiguranţă a vieţii politice de atunci şi a sugera vagi paralele cu viaţa politică de acum.“

Al treilea volum al trilogiei se va numi The Mirror and the Light. BBC a achiziţionat deja drepturile de adaptare cinematografică a primelor două volume. Pelicula, lungă de şase ore, va fi regizată de Peter Straughan şi are lansarea programată pentru toamna lui 2013.

Pe lista scurtă de anul acesta s-au mai găsit titluri precum Umbrella de Will Self, The Garden of Evening Mists de Tan Twan Eng, Swimming Home de Deborah Levy şi două romane de debut: The Lighthouse de Alison Moore şi Narcopolis de Jeet Thayil.

Cu această ocazie, site-ul cotidianului britanic The Guardian oferă spre lectură un fragment din Bring Up the Bodies. Citiţi-l aici.

Acest articol a fost citi până acum de 2106 ori.