CONCURS: De la Editura Polirom, 3 exemplare „O fereastră întunecată“ de Florin Irimia

Cu sprijinul Editurii Polirom, Revista de suspans vă dă ocazia să câştigaţi unul din cele 3 exemplare ale romanului O fereastră întunecată de Florin Irimia puse în joc.

Despre concurs:

Durata concursului: din 5 decembrie până în 12 decembrie.

Ce aveţi de făcut: Vă abonaţi la newsletter-ul Revistei de suspans folosind formularul de aici şi nominalizaţi într-un comentariu la această postare sau pe pagina noastră de Facebook un alt titlu apărut anul acesta la Editura Polirom în colecţia Ego. Proză.

Câştigătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi în data de 12 decembrie, folosind aplicaţia web Random.org.

Câştigătorii vor fi anunţaţi atât aici, pe blogul revistei, cât şi pe pagina noastră de Facebook, urmând ca ei să ne furnizeze adresa poştală la care doresc să primească premiul. De livrarea premiilor se ocupă partenerii noştri de la Editura Polirom.

Despre carte:

O fereastră întunecată poate fi considerat un avertisment, un strigăt de disperare, o viziune sumbră asupra trecutului, prezentului şi viitorului.

Mircea Bătrânu, un scriitor ratat, ce trăieşte într-un Bucureşti apocaliptic, distrus de un Mare Cutremur şi populat de fiinţe monstruoase, este protagonistul acestui roman straniu, sumbru, al cărui fantastic are în special rolul de a potenţa evenimentele istorice descrise. Întîlnirea lui Mircea cu Edi Florian, un detectiv particular evreu din Interbelic, care, printr-un neobişnuit concurs de împrejurări, este numit Preşedinte al Consiliului de Miniştri, prilejuieşte intrarea în istoria cărţii, dar şi în istoria mare. Un roman început de un bărbat, victimă a pogromului din ianuarie 1941 din Bucureşti, continuat, după moartea lui, de Olguţa, soţia sa, martoră a pogromului de la Iaşi din vara aceluiaşi an, şi terminat de un narator fără nume care peste ani va trebui să dea socoteală pentru scrierea lui în faţa unui alt Tribunal al Poporului.

„După Defekt, un prim roman scris cu o mână agilă, Florin Irimia construieşte, prin această carte cu inserturi documentare, o utopie neagră, croită din materialul pe care îl oferă România de ieri, de azi, de mâine. O ţară în care nu doar câinii sunt, premonitoriu, ucişi cu o cruzime nejustificată, ci, încă mai uşor, şi oamenii, atunci când ideologiile, de orice orientare politică, se mută în totalitarism. O ţară în care morţii învie cerând răzbunare, în care iubirea nu mai este posibilă, în care trecutul condamna la vinovăţie, prezentul obliga la fugă, iar viitorul aproape că nu mai este posibil. Violenţa, frică, absurd, crimă, genocid (în roman sunt resuscitate secvenţe din pogromurile de la Bucureşti şi Iaşi, din 1941), dar şi încăpăţânarea de a rămâne om, de a iubi, de a spera – iată ingredientele care imprima lecturii un ritm sincopat. Dacă atmosfera şi viziunea sumbră coboară din distopiile clasice, compoziţia romanului nu conservă şi redundanta narativă a acestora: scrisă alert, imprevizibil, cu încrucişări permanente ale vocilor, O fereastră întunecată este cartea care demonstrează maturitatea unui prozator care, încă de la primele sale manifestări în viaţa literară, pare extrem de ambiţios şi de sigur pe sine.” (Bogdan Creţu)

Despre autor:

Florin Irimia (n. 1976, Iaşi), asistent doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Semnează cronici literare începând cu anul 2001 în calitate de colaborator al revistelor Observator Cultural, Noua literatură, Dilemateca, România literară, Timpul şi Suplimentul de cultură, unde actualmente deţine o rubrică permanentă. În 2009 debutează că prozator în revistă Noua literatură (sub pseudonimul Eduard Tăutu), iar în 2011 publică romanul de debut, Defekt, la Editura Brumar. Este prezent în antologia Alertă de grad zero în proză scurtă românească actuală (editor Igor Ursenco), apărută la Editura Herg Benet. A mai publicat proză scurtă în revistele Familia, Suspans, Revista de suspans, Timpul, Zona literară, precum şi în Ziarul de Iaşi.

Acest articol a fost citi până acum de 3686 ori.


34 thoughts on “CONCURS: De la Editura Polirom, 3 exemplare „O fereastră întunecată“ de Florin Irimia

Comments are closed.