CONCURS: câștigă un loc la atelierul „Magicieni şi Alchimişti din Renaştere”

Cu sprijinul Fundației Calea Victoriei, Revista de suspans vă oferă ocazia de a câștiga un loc gratuit la atelierul „Magicieni şi Alchimişti din Renaştere” susținut de Cristian Vechiu. Atelierul începe în data de 29 septembrie și se va desfășura pe parcursul a 3 ședințe săptămânale.

Despre concurs:

Durata: 21 septembrie 26 septembrie 2017.

Ce aveţi de făcut: să ne povestiți în câteva cuvinte, printr-un comentariu la această postare, ce vă atrage la acest curs.

Câştigătorul va fi desemnat prin tragere la sorţi folosind aplicaţia web random.org și va fi anunțat pe blogul Revistei de suspans în data de 27 mai 2017 și contactat personal de un reprezentant al Fundației Calea Victoriei.

Mult succes!


Despre premiu

„Magicieni şi Alchimişti din Renaştere” începe în data de 29 septembrie și este structurat în trei ședințe săptămânale de câte două ore. Pe parcursul acestuia, participanții vor pătrunde în eclectica perioadă a Renaşterii încercând să desluşească sensul practicilor magice despre care au scris gânditori ca Marsilio Ficino, Cornelius Agrippa sau Giordano Bruno.

Structura celor trei întâlniri:

1. În prima întâlnire vom face câteva delimitări conceptuale şi metodologice: ce este magia intelectuală? ce fel de filozofie a existat în Renaştere?, care ne vor permite să surprindem specificităţile gânditorilor din Renaştere. Vom vorbi şi despre faimoasa familie florentină de Medici, a cărei influenţă a fost crucială pentru recuperarea dialogurilor platoniciene şi a filozofiei neo-platonice, dar şi a unei spiritualităţi conservate în bibliotecile Bizanţului. Totodată, vom vedea cum magia intelectuală şi filozofia Renaşterii au izvorât dintr-un proiect de traducere: Ficino ca traducător al lui Platon şi a scrierilor atribuite lui Hermes Trismegistul.

2. În cea de-a doua întâlnire vom discuta despre lucrările şi vieţile lui Ficino, Pico, Della Porta, Agrippa şi Bruno. Vom observa care sunt diferenţele dintre abordările acestora şi care sunt elementele gândirii lor care îi aduc împreună şi îi îndreptăţesc să fie asimilaţi cu figura magicianului par excellence. Un punct esenţial care va fi atins pe parcursul acestei întâlniri este şi presupusa distincţie dintre magie ca activitate teoretică, joc al minţii, în termenii lui Culianu, şi magie ca practică, mai mult sau mai puţin obscură.

3. În cea de-a treia întâlnire ne vom concentra asupra unor gânditori de la finalul Renaşterii care şi-au pus amprenta asupra perioadei experimentale care a urmat şi care au deschis drumul spre noi modele de gândire, ce au exclus treptat, în mod paradoxal, preocuparea pentru magie. Vom încerca să înlăturăm vălul ce acoperă misterioasele figuri ale lui John Dee, Nicolas Flamel, Robert Fludd, Jan Baptist van Helmont sau Athanasius Kircher, adesea considerat drept utlimul mare cărturar al Renaşterii.

Acest articol a fost citi până acum de 2134 ori.