Ciprian Mitoceanu despre „Învăţăcelul“, contribuţia sa la antologia „Zombii. Cartea morţilor-vii“

Vorba  cântecului.

“Să fii domn?!
O întâmplare.
Să fii zombi?
Foarte tare”.

Povestea unei poveşti care se încadrează foarte bine în genul horror, varianta tare. Căci ce alte sentimente poate trezi un zombi sau, mult mai rău, ce sentimente pot trezi o gaşcă întreagă pusă pe omor, reciclare de creiere şi alte chestii specifice speciei? Morţii vii sunt îngrozitori, de la un capăt la altul, nu există nimic de negociat în privinţa asta.

Cu toate acestea a fost o povestire pe care am scris-o cu zâmbetul pe buze şi doar din când în când am luat o pauză pentru o porţie zdravănă de râs. Nu, să nu credeţi că e neserioasă. Ba dimpotrivă, e chiar foarte serioasă. Cutremurătoare pe alocuri. Amuzantă nu e neapărat povestirea, ci ideea de la care a pornit.

Aveam ceva idei despre povestiri cu zombie când am primit invitaţia din partea antologatorului, nimeni altul decât neobositul Mircea Pricăjan, el însuşi un specialist al genului horror. Dar nu mi se păreau chiar demne de o antologie cu ştaif . Ţineam însă morţiş să “prind ” antologia; tocmai (re)descoperisem gustul pentru genul horror.

Am făcut câteva ciorne cu ce aveam la dispoziţie. Nu prea mulţumitoare. Apoi, într-o zi, consultându-mi profilul de Face, dau tocmai de-o poză a antologatorului. Care antologator tocmai trecea printr-o perioadă foarte solicitantă, aşa că arăta cam “zombi”. Şi de aici până la povestire a fost un singur pas. Mărturisesc. Iniţial eroul povestirii era Mircea. Pricăjan. Mircea Pricăjan. De la el am pornit. Mircea e fantastic. Ca scriitor. Ca antologator. Ca traducător. Chiar şi ca zombie. Însă mai presus de toate este fantastic ca om. Dar am căzut de acord că e mai bine ca Mircea să se ocupe doar de antologie, nu şi să joace în paginile ei.

Aşa că… Mircea a părăsit povestirea. Doar cu numele, încă nu am reuşit să detaşez eroul povestirii învăţăcelul de imaginea obosită şi foarte “zombi” a antologatorului. Şi mi-a făcut plăcere să scriu povestea unui autor care, pus în situaţia de a scrie o povestire cu morţi vii se vede implicat mai mult decât bănuia în proiect.

Cum spuneam. Aveţi grijă. Invazia morţilor vii e pe cale să se producă. Deocamdată e pe cale să se lanseze. Dar cercul creşte. Şi din ce în ce mai mulţi sunt prinşi în interior. Inclusiv autori.

Ciprian MITOCEANU

Text preluat cu acordul autorului de pe blogul său.

Antologia  Zombii. Cartea morţilor-vii, ed. Mircea Pricăjan, este în curs de apariţie la Editura Millennium Books.

Acest articol a fost citi până acum de 1234 ori.