Cel mai bine vândut titlu Polirom la Gaudeamus 2012, Toate bufniţele de Filip Florian, se lansează la Cărtureşti Verona

Miercuri, 28 noiembrie, la ora 18.30, la Librăria Carturesti Verona din Bucureşti – subsol (Str. Arthur Verona nr. 13-15), Filip Florian, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai îndrăgiţi scriitori romani, va susţine o lectură publică din cel mai recent roman al său, Toate bufniţele, apărut recent în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

Toate bufniţele se afla pe primul loc în topul celor mai bine vândute cărţi ale Editurii Polirom la această ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, 21-25 noiembrie 2012.

Lectura vă fi urmată de un dialog cu criticul literar Marius Chivu şi cu publicul.

Filip Florian: „Dacă oamenii, toţi oamenii, s-ar satura într-o bună zi de poveşti, cred că sufletele s-ar usca, s-ar topi şi lumea ar arăta ca un pustiu. O asemenea nenorocire n-o să se întâmple însă prea curând, nici săptămâna viitoare, nici la toamnă, nici peste o mie de ani. Înaintea ei, cu siguranţă, o să se petreacă alte milioane şi milioane de fapte, şuvoiul vieţii o să curgă mai departe, cu furtuni şi îndrăgostiri, cu boli şi râsete de copii, cu războaie şi prietenii, cu crize financiare şi meri înfloriţi, cu alb, cu negru şi cu infinite nuanţe de gri. Iar faptele, întotdeauna, vor fi urmate de poveşti, de-o mare de poveşti, fiindcă fiecare faptă se vede cu ochi diferiţi, în fel şi chip. Sunt poveştile noastre, ale tuturor, fără de care am muri de sete, ne-am prăpădi. La sfârşitul sfârşitului, zic eu, o să existe un singur mare regret, că nu-l vom mai putea povesti.”

Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatura al Uniunii Naţionale a Patronatului Roman şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proza.

În 2006, împreună cu fratele sau Matei Florian, a publicat romanul Baiuteii. Ambele titluri au ajuns astăzi la a patra ediţie.

Zilele regelui (2008), al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Romane şi a fost desemnat cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan.

În România, cărţile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în zece limbi, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magvető (Ungaria), Czarne (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela şi Panoramă + (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie) şi Animar (Egipt).

Acest articol a fost citi până acum de 1090 ori.