Cătălin Dorian Florescu, întâlnire cu cititorii din Oradea

Editura Polirom, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, organizează o întâlnire a scriitorulului Cătălin Dorian Florescu, autorul romanului recent tradus în limba română Jacob se hotărăşte să iubească (trad. de Mariana Bărbulescu), cu cititorii săi orădeni.

Evenimentul va avea loc miercuri, 5 decembrie 2012, de la ora 12 în sala de conferinţe a Bibliotecii Univeristăţii Oradea (Str. Universităţii Nr. 1). Moderatorii întâlnirii vor fi Florin Ciobanu şi criticul literar Marius Miheţ.

Romanul Jacob se hotărăşte să iubească s-a vândut în peste 50.000 de exemplare, primind Premiul Cartea Anului 2011 în Elveţia.

Despre carte:

O carte despre viaţă şi suferinţa, unde istoria europeană şi poveştile personale se contopesc într-o mare epopee. În Banat, un amestec de neamuri format din romani, nemţi, francezi, sârbi, unguri trăiesc împreună de secole. Aici s-a inventat sistemul binelui făcut din iubire: „Încă nimeni nu refuzase vreodată să dea ajutor şi nu se împotrivise vreodată acelui lucru care definea viaţa de aici: îndatorirea binelui făcut din iubire. Asta era datoria faţă de ceilalţi. Datoria îi ţinea pe toţi împreună”. Aşadar, şi Jacob iubeşte – însă şi pentru că aşa îi stă în fire. El îşi iubeşte măruntă viaţa, mizera şi dură; învaţă să-şi iubească tatăl, care însă îl trădează mereu; le iubeşte pe Katica, sârboaica, şi pe Rămână, ţiganca cea grasă, însă una este ucisă şi cealaltă deportata. O poveste despre duritate şi sărăcie, dar şi despre sensibilitate şi tandreţe, o poveste emoţionantă şi palpitantă în care iubirea devine o artă a supravieţuirii.

Aprecieri critice:

„Noul său roman îl catapultează pe Cătălin Dorian Florescu în prima linie a literaturii germane… Nu sunt mulţi cei care povestesc cu atâta forţă, sensibilitate senzorială şi căldură, atât de amplu, cuprinzând secole, atât de calm şi fără teamă, ezitând la fel de puţin atât când se confruntă cu brutalitatea şi cruzimea, cât şi în fata gingăşiei şi a tristeţii. Ce povestitor! Florescu este atent la fiecare detaliu, la fiecare nuanţa şi lasa imaginea obiceiurilor rurale să învie, ca într-un tablou de Bruegel, cu toate grozăviile şi frumuseţile lor… El a scris un roman impunător despre un secol brutal şi despre o viaţă lipsită de speranţă, un roman care însă nu se scufunda nicicând în deznădejde. Este o adevărată carte a iubirii.” —Elke Heidenreich, Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Romanul răspândeşte parfumul aspru al unei vieţi pline până la refuz cu orori îngrozitoare şi uimitoare frumuseţi, cu dezastre care îi schimba cursul şi cu fericiri paşnice. Jacob se hotărăşte să iubească este o poveste ce are dimensiunile existenţei. Sunt unele romane care povestesc viaţa, şi asta e bine. Şi mai sunt altele care povestesc viaţă şi ne învaţă ce este umilinţă: în fata bogăţiei, a stupidităţii şi a nebuniei vieţii, în fata micilor lucruri mari de zi cu zi, un sac de cartofi, o noapte ploioasă, o naştere pe mormanul de gunoi. Un astfel de roman a scris Florescu. Se citeşte incredibil de bine, mai ales de către cei ce ştiu să preţuiască o proză suculent-senzoriala.” —Berliner Zeitung

Sursa: Facultatea de Litere Oradea

Acest articol a fost citi până acum de 1224 ori.